Yaklaşık 7 Milyon kişinin hayatını kaybettiği Corona virüs salgını sırasında Türkiye de de zorunlu kılınan aşı’nın beyin sisi olarak isimlendirilen hastalığa neden olduğu iddia ediliyor.
Peki aşılar sonrası bir çok insanın yaşadığı sorunlar arasında bulunan ‘’Beyin Sisi’’ ne demektir ?
Beyin sisi nedir?
Beyin sisi, koronavirüs hastalarında belgelenen bir tür zihinsel yorgunluk ve zihin bulanıklığıdır. Tıbbi bir tanı olmayan beyin sisi tanımı, düşünme yeteneğini etkileyebilecek belirli semptomların için kullanılır.
Beyin sisi, kişinin sosyal yaşamını ve günlük işlerini yapma yeteneğini etkileyebilir. Altta yatan durumun zamanında anlaşılmaması ve tedavi edilmemesi, bireyin yaşam kalitesinde gözle görülür ve ciddi bir düşüşe neden olabilir.
Beyin sisinin nedenleri nelerdir?
Beyin sisi, sinir hücrelerini doğrudan etkileyen Covid-19 ile ilişkili olarak ve beyinde geçici oksijen eksikliği veya inme ile ilişkili nörolojik hastalıklarda gözlenmiştir. Beyin sisi hem hastaneye yatırılan Covid-19 hastalarında hem de sadece hafif semptomları olan ve hastaneye yatışı gerektirmeyen kişilerde görülebilir. Uzun Covid hastaları (Covid-19 hastalığının etkilerinin uzun süreli olması) aylarca veya daha uzun süren kronik semptomlar yaşayabilir.
Ayrıca lupus (kelebek hastalığı), kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, uyku apnesi dahil olmak üzere birçok hastalıkta da beyin sisi ortaya çıkabilir. Depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile bağlantılı olarak da beyin sisi görülebilir.
Beyin sisi belirtileri nelerdir?
Beyin sisi belirtileri şunlardır:
Odaklanma güçlüğü
Çoklu görevlerde (multitasking) zorluk çekme
Unutkanlık
Kısa süreli ve uzun süreli hafıza bozuklukları
Bilişsel kusurlar
Şaşkınlık hali
Kelime bulmada zorluk
Zihin yorgunluğu
Beyin sisinden muzdarip olanlar bu durumu genellikle bir "pus" veya "sis" içindeymiş gibi odaklanma veya zihinsel netlik eksikliği olarak ifade eder. Belirtiler; olayları tam hatırlayamama, cümleleri tamamlamak için doğru kelimeleri bulma güçlüğü veya genellikle kişinin düşüncelerini toplayamama şeklinde bir kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğunu içerir. Beyin sisi aynı zamanda hafıza sorunları ve yorgunlukla birlikte olabilir, zihinsel bir yavaşlamaya neden olabilir.
Bu semptomların birçok farklı sağlık durumundan kaynaklanabileceğini veya altta yatan daha ciddi bir sağlık durumunun bir işareti olabileceğini bilmek önemlidir.
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2024, 01:21
Ölenleri mağlesef doktorlar hastahaneler ve bu zorla uyguladıkları tedavi öldürdü kalanların çoğu beyin olarak sakat bırakıldı görülmediği için kimse umursamıyor.