Ağrı'da, KODLAĞRI Projesi kapsamında il genelindeki okullarda eğitim gören öğrencilerin ürettikleri program ve robotları sergilediği şenlik yoğun ilgi çekti.
Ağrı Valiliğince hayata geçirilen proje çerçevesinde eğitim gören öğrencilerin ürettiği yazılım, program ve robotlar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonu'ndaki Kodlama Şenliği'nde sergilendi.
Serginin açılış kurdelesini Ağrı Valisi Süleyman Elban, Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Tunay Pulça, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ağrı Vali Yardımcısı Onur Kökçü, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Turan Tutak Kaymakamı Erkan İsa Erat ve AK Parti Ağrı Milletvekili Adayı Abbas Aydın kesti.
Programda konuşan Vali Elban, 2017-2018 eğitim öğretim yılında klasik öğretim sistemindeki zeki öğrencileri, geleceğin eğitim programı ve teknolojisiyle buluşturmayı düşündüklerini aktardı.
Ekim sonu itibarıyla il genelinde kodlama eğitimi kararı aldıklarını söyleyen Elban, şöyle devam etti:
"Birkaç bin kişiyle başladığımız bu eğitim zaman içerisinde 5, 10 ve 15 bine, şimdi de 20 bin öğrencimizle ilimizin tamamında devam etmektedir. Sadece il ve ilçemerkezlerinde değil, internet altyapısı olan tüm köylerimizdeki okullar da dahil olmak üzere ilimizin geneline yaygınlaştırılmış proje oldu. Bu proje ile geleceğin teknolojisinde ülkemizin önünü açacak Altın çocukların yetişmesini bekliyoruz. Projenin tüm insanlığa hizmet edeceğine inanıyoruz.".
Sadece il ve ilçe merkezlerinde değil internet alt yapısının olduğu köylerimizdeki okullarda dahil olmak üzere ilimizin geneline yaygınlaştırılmış bir projedir. Bu proje ile biz geleceğin teknolojisinde ülkemizin önünü açacak Altınçocukların yetişmesini bekliyoruz" dedi.
15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi öğrencisi Rıza Haykır yaptığı açıklamada, "Yaptığım drone Türkiye’de kodlamalı olarak yapılan ilk drone’dir. Arbino denilen bir yazılı kartını kodladık. Yaklaşık 2 bin satır kod yazarak bunu gerçekleştirdim. Drone’de bomba bulma, radar ve kamera özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda projemiz tamamen geliştirilmeye açıktır. İlerde cps modülü yerleştirip adrese dayalı bir sistem yapabiliriz. Telefonunuza yazacağınız bir adrese drone gidip tekrar gelebilir. Nesneleri tanıma özelliği eklenebilir. Drone’nin üzerine eklediğim modüllerle bomba bulabilirim. İleride bunlar geliştirilip daha üst düzey bombalarda bulunabilir. Kendi kendini dengeleyebiliyor. Havada stabil uçma özelliği var" ifadelerini kullandı.
Maden aracı ve taşıyıcı helikopter ürettiğini ifade eden Hamza Turan, "Madenlerdeki çoğu patlamanın nedeni metan gazının bitmesinden kaynaklanıyordu. Benim geliştirdiğim robot sayesinde metan gazını önceden belirleyeceğiz. Bu robot sayesinde can kayıplarının önüne geçeceğiz" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2018, 16:47