Merhaba sevgili Ağrı halkı
Öncelikle yeni yılın ülkemize huzur ve bereket getirmesini temenni ederken,mahrumiyet şehri olan ilimize hem bereket hem bolluk hem de hizmet getirmesini dileyerek başlamak istiyorum bugün ki yazıma.
Ortadoğu’da siyasal anlamda kartların yeniden dağıtılmasıyla beraber,Suriye’de yeni rejimin kurulması ve Esad rejiminden kaçıp ülkemize sığınan Suriyelilerin önemli bir bölümünün ülkelerine geri döneceği kanaatini taşımaktayım.
Kurulan yeni rejimle beraber bu durumun Türkiye’ye ekonomik,sosyal ve siyasal anlamda etkilerinin olabileceği aşikar.
Lakin sosyal ve siyasal etkilerini (ŞİMDİLİK) bir kenara bırakıp,ekonomik etkilerini irdelemeyi ve bu konuyla ilgili fikir yürütmenin şu an daha doğru olacağını düşünüyorum.
Ülkemize Suriye’den gelenleri iki grup halinde çözümlemek,bundan önceki ve bundan sonraki olaylara rasyonel bakabilmek adına büyük bir ehemmiyet içermektedir.
1-) Parası ve serveti olanlar; Bunlar ülkemizde konut alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla beraber,birçoğu iş kurdu ve istihdam yaratarak para kazandılar,hala kazanmaya da devam ediyorlar.
2-) Parası ve serveti olmayanlar; Bu 2. Grup ise Türkiye’de çeşitli işlerde çalışarak özellikle emeğe dayalı işlerde çalışıp gelir elde etmiş durumdalar.
Yıllardır savaş içerisinde olan ve ülkelerinin büyük çoğunluğunun tahrip edildiği Suriye’de, IMF ve Dünya bankası gibi diğer uluslararası kuruluşların vereceği finansal destekler ile Suriye’de yakın zamanda ciddi bir yapılanma ve yaşam alanları adına inşaat faaliyetleri boy gösterecektir.
Suriye’de ki inşaat işlerini ülkemizde ki uluslararası arenada Rüştü’nü ispatlamış büyük Türk şirketleri ve Batılı şirketler alacaktır.
Bu kadar çok inşaat sektörünün revaçta olacağı bir durumda, ülkemize Suriye’den gelen 2. Gruptaki bireylerin,ülkelerine geri döneceğini ve Türkiye’de elde etmiş olduğu gelirden daha fazlası bir gelir ile ülkelerinde çalışacağını öngörmekteyim.
Ayrıca 1. Gruptaki bahsetmiş olduğum servet sahibi olan Suriyelilerin de,ülkelerinde doğacak olan ekonomik fırsatları değerlendirmek adına ülkelerine geri dönmek için iştahlı olabilirler.
“SURİYELİLERİN DÖNMESİ EKONOMİMİZE ETKİSİ NE OLUR”
1.Gruptaki bahsetmiş olduğum emek grubunda hizmet veren Suriyelerin gitmesi ile birlikte,yerli üreticiler ucuz iş gücünü kaybedeceklerdir. Bu durumda daha pahalı iş gücü istihdam edecekleri için,maliyetleri artacaktır. Lakin şu an ülkemizde talepte daralma olduğu için, bu durumun sınırlı olabileceğini ve kârlarının düşeceğini düşünüyorum.
2.Gruptaki parası olan Suriyelilerin,kendi ülkelerinde ki ekonomik iştahtan kaynaklı,Türkiye’de vatandaşlık almak için elde etmiş oldukları konutları satıp ülkelerine dönmeleri halinde,Konut ve kira fiyatlarının büyük ölçekli olmasa bile düşüş eğiliminde olabileceği ihtimallerini göz önünde bulundurmanızı istiyorum.
Ayrıca Suriyelilerin Ülkelerine dönmeleri halinde, ülkemizde yararlandıkları ekonomik,sağlık,eğitim gibi kamu bütçesinden yapılan harcamaların azalması ile birlikte,bütçe açığımızın azalmasıyla beraber enflasyona pozitif bir katkı sunabilecektir.
Ayrıca hastanelerin sırtından iş yükü kalkmış olacak,asayiş daha rahat sağlanabilecek, üretim,ithalat ile rekabet etmek yerine iç pazarda rayına oturmuş olacaktır.
Bununla beraber ülkemizde ki işsizlik sorunu( her ne kadar işveren maliyeti artacak olsada) bir nebze olsun rahatlama eğilimine girecektir.
Madalyonun diğer yüzüne bakacak olursakta,Suriye’de inşa edilecek yeni bir dönemin,emek gücünü karşılamak adına kendi vatandaşlarımızda Suriye’ye gidip çalışacaktır diye düşünüyorum.
Bu sürecin zaman içerisinde ki etkilerini hep beraber yaşayarak ve gözlemleyerek daha doğru bir şekilde muhakkak göreceğiz.
Sürecin hızlandırılıp,ülkemizde ki Suriyelilerin çok daha çabuk ülkelerine dönmelerini teşvik etmek adına,kamu kurumlarından aldıkları yardımları kademe kademe azaltarak kaldırılması suretiyle,süreç suhulet içerisinde çözülecektir.
Evet sevgili okurlarım,her ne kadar genel bir konu olarak görülsede aslında bir o kadar yerel olan bu durumu sizler için kaleme aldım
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle