Ağrı da son yılların en büyük tefeci operasyonu gerçekleştirildi. 5 farklı ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 23 kişiden 21'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Geçtiğimiz hafta Ağrı merkezli 5 ilde, tefecilik yaptığı iddia edilen çeteye yönelik ı düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 23 zanlıdan 21'i tutuklandı.
Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığıtarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 3 Ay önce tefecilere yönelik çalışma başlattı.
Teknik takibe alınan 23 zanlı, Ağrı, İzmir, Yalova, Şanlıurfa ve Sivas'ta özel harekat polislerinin de desteğiyle düzenlenen operasyonla yakalanarak Ağrı İl Emniyet Müdürlüğüne getirildi.
Operasyonda, 3 uzun namlulu silah, bir ruhsatsız tabanca ile imzalı 457 boş senet, mağdurlara ait taşınmazların bulunduğu tapular ve yine mağdurların ödeyeceği faizlerin miktarının yazılı olduğu 71 defter ele geçirildi.
Emniyetteki işlemleri sonrası mahkemeye çıkarılançete mensuplarından 21'i "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "örgüt faaliyeti çerçevesinde tefecilik yapmak" suçlarından tutuklanırken 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturma sürecinde mağdurların alınan ifadeleri de çete üyelerinin faaliyetlerini ortaya çıkardı.
Bu ifadelere göre, zanlılardan daha önce borç alan ve ödedikleri halde çetenin elinden kurtulamayan iş adamları, memurlar ve vatandaşlar kenti terk etmek zorunda kaldı.
Buna mukabil ilden ayrılamayan çok sayıda mağdur ise borçlarını ödemesine rağmen tefecilerin haczi ve taşınmazlarının tapusuna el koyması nedeniyle zorlu süreçler yaşadı.
Mağdurları şikayetçi olmamaları konusunda silah ve kaba kuvvetle baskı altına alıp Aile ve sevdiklerine zarar vermekle tehdit ettiği öne sürülen çete üyelerinin bu yolla yıllardır gelir elde ettikleri öğrenildi.
Çete tarafından mağdur edilen L.T mahkeme sürecinde yaşadıklarını şu şekilde anlattı;
Evli ve 3 çocuk babası L.T, kredi kartı borcu yüzünden çete mensubu E.B'den açık senet imzalayarak 3 bin lira borç aldı. Faiziyle E.B'ye zamanı geldiğinde 7 bin lira ödemek isteyen mağdur, tüm aramalarına rağmen telefonunu kapatan zanlıya ulaşamadı.
Daha sonra karşılaştığı E.B'ye borcunu ödemek istediğinde 2 haftalık faizle borcunun katlandığını öğrenen L.T, yakınlarından topladığı 50 bin lirayı vererek borcunu kapattı.
Tüm ödemelerine rağmen açık senedi "Yırttım, attım." gibi bahaneler öne sürerek L.T'ye vermeyen E.B, polisin operasyonuyla senedi icraya veremeden yakalandı.
Mağdurlardan memur M.S. ise çete üyesi M.Ş.O'dan 5 bin lira faiz şartıyla 8 bin lira borç alıp 13 bin liralık senede imza attı.
Ödeme günü geldiğinde 13 bin liralık senedin başına "1" eklenerek 113 bin lira yapıldığını gören M.S, ödeme yapamadığı için icraya verildi, maaşına haciz getirildi.
Yine zanlı N.P'den 300 bin lira değerindeki arsasını teminat göstererek 6 bin lira alan U.A, zamanı gelmeden faiziyle 14 bin lira ödeme yaptı.
Ödeme sonrası yine benzer bahaneler göstererek U.A'yı oyalayan N.P, mağdurun teminat gösterdiği arsayı bir başkasına sattı.
Arsasını çeteye kaptıran U.A, tüm çaba ve girişimlerine rağmen taşınmazını geri almayı başaramadı.
Diğer mağdurlar gibi nakit sıkıntısı yaşadığı dönemde M.Ş.O'nun kapısına giden T.F. de 18 bin lira geri ödeme koşuluyla senede imza atarak 12 bin lira borç aldı.
Ödeme zamanı geldiğinde para bulamayan T.F, bir anda borcunun 75 liraya yükseldiğini öğrendi. Ödeme için 130 bin lira değerindeki evini mecburen satışa çıkaran T.F'ye borçlu olduğu kişiden 80 bin liralık teklif geldi. Teklifi kabul eden T.F, gayrimenkulün devri konusunda M.Ş.O. ile tarih belirledi.
Polis ekipleri, devir işleminden 2 Gün önce operasyon düzenleyip M.Ş.O'nun da bulunduğu zanlıları yakalayınca T.F. de evini kurtardı.
Ağrılı vatandaş 7 Yıl Önce
Arkadaş bunlar alınanlar ama bunlar 5 misli hala dışarda ve hala son hızla traktör adı altında tefecilik yapmakta. Bu operasyonun daha bi genişletilmesi lazım