Ağrı Valiliği ve Belediye Başkanlığının ortak projesi kapsamında Ağrılı kadınlar turşu üretimine başladı.Ağrı Valiliği konuya ilişkin olarak basın bildirisi yayınladı.
Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi
Valiliğimiz ve Belediyemiz işbirliği ile Ağrılı kadınlar üretime teşvik ediliyor. Kadınlarımız ilimize özgü sebzelerden Turşu Üretim Atölyesinde üretim yaparak aynı zamanda aile bütçesine de katkı sağlıyor.
Valiliğimiz bünyesinde Belediyemiz Kadın Aile Hizmetleri ve İŞKUR ile koordineli olarak hayata geçirilen Turşu Üretim Atölyesi Ağrılı kadınlarımıza hem manevi olarak hem de maddi olarak katkı sağladı. Ağrılı kadınlar turşu yapım eğitimi aldıktan sonra üretime başladı.
Valimiz Sayın Süleyman Elban ve Eşi Beyza Elban Turşu Üretim Atölyesi’nde üretim yapan Ağrılı kadınlarımız ile bir araya geldi.
İlimizin özellikle organik lahanalarının, çok meşhur olduğunu ancak bunlar çiftçilerimiz tarafından yeterince değerlendirilemediği bunun ötesinde de bir katma değere dönüştürülüp daha fazla gelir elde edebilecek bir çalışma olmadığına değinen Vali Elban,’’ Biz bu ürünleri özellikle ev hanımlarımızın turşu üretimi yaparak, hem de çiftçimizin ürettiği lahanaların ekonomik doğru değerlendirilmesi ve kadınlarımıza bir katma değer yaparak bunu turşuya, salamuraya dönüştürüp piyasaya arz etmeleri satmaları konusunda çalışma başlattık. İŞKUR ile birlikte kendilerine bir eğitim programı hazırlandı. Önce Bursa’da bu işi yapan bir yere grup olarak gittiler. Çalışmaları yerinde gördüler. Daha sonra Valilik olarak tüm malzemeleri satın aldık. Kendilerine hem kurs ücreti, hem de idare takviye ücret ile eğitim veriyoruz. Verdiğimiz malzemeler karşılığında ürettikleri turşuları da satın alıyoruz. Bir kısmını da ücreti mukabili çalışmalarında bize üretiyorlar’’ ifadelerini kullandı.
‘Ağrı Turşusu Standardı Oluşturmaya Hedefliyoruz’
Vali Elban ,’’Bundan sonra artık dalga dalga Ağrı’da ki kadınlarımız evlerinde köylerinde bol miktarda lahana turşusu kurup satsınlar. Çiftçilerimiz tarladaki ürünlerini daha ekonomik değerlendirsin hem de aile bütçesine katkı sağlasınlar. Bu atölyede üretim yapmamızın amacı da bir Ağrı turşusu standardı oluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü suyumuz Ağrı dağlarından gelen kar suyundan, tuzumuz yine Ağrı’da ki kaya tuzundan ve ürünümüzde lahanamızda Ağrı’nın ovalarından, platolarında yetişen Ağrı lahanasından oluşmaktadır. Tamamen organik ürün olarak hazırlanıyor. Bizler seviyoruz Ağrı turşusunun tadını lezzetini, tüm insanlarımızda sevecek ve kadınlarımız da bu vesile ile ciddi bir gelir elde edeceklerdir diye bekliyoruz’’ dedi.