Daha önce bizim haberleştirdiğimiz yolsuzluk haberi Türkiye gündemine geldi. Bir çok yayın kuruluşunda yer alan haber Cumhuriyet Gazetesinde "Yolsuzluğa kalkan oldular" başlığı ile yer aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Ağrı Hamur Yatılı Bölge Ortaokulu’nda okul yönetimi olmayan öğrencilerle bakanlığı dolandırdı. Yolsuzluğu MEB’e şikâyet eden öğretmen ise sürgün edildi.
MEB’de liyakatsiz yöneticilerin işlettiği yolsuzluk ağı genişliyor. İstanbul’da olmayan öğrencilerle servis şirketlerine milyonların aktarıldığı soruşturma cezasız kapatılırken, Ağrı’da da olmayan öğrenciler için okul yöneticilerinin MEB’den yakacak, giysi ve kırtasiye yardımı aldığı ortaya çıktı. Mevcudu 265’i geçmediği belirtilen okulda öğrenci sayısı 600’ün üstünde gösterilerek son 3 yılda bakanlık yüzbinlerce lira dolandırıldı.
Edinilen bilgiye göre, yolsuzluğun ilk adımı okul mevcudunun ‘olmayan’ öğrencilerle yükseltilmesi oldu. Okula kaydı bulunan ama yıl boyunca “devamsız” olan öğrencilerin okul yönetimince not girişlerinin yapıldığı belirlendi. Böylece mevcudu 260’ı geçmeyen okul nüfusu 600’ün üzerinde gösterildi. Bakanlıktan alınan bütçe, öğrenci sayısıyla birlikte arttı. Olmayan öğrenciler adına MEB’den her yıl yüzbinlerce günlük yemek, giyim ve kırtasiye yardımı alındığı da belirlendi. Yaşananlar okula atanan yeni bir yöneticinin “kamu zararı yaratılıyor” itirazı ile ortaya çıktı. Okul teslim alma komisyonunda yer alan öğretmenden, olmayan ihale belgeleri, gelmeyen malzemeler için teslim belgelerine imza atması talep edildi. Evrakları imzalamayan öğretmen önce komisyondan çıkartıldı. Usulsüz uygulamalara karşı çıkan öğretmen, okul yöneticilerinin girmedikleri derslere karşın fazladan ek ders aldıklarını tespit etti ve bu duruma da karşı çıktı. Şikâyetlerini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taşıyan öğretmen girişimlerinden sonuç alamadı ve süreci yargıya taşıdı.
Bir yıl boyunca okul yöneticileri tarafından mobinge maruz kalan öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı. Öğretmenin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek diğer okul yöneticilerinin şikâyeti sonucu başlatılan incelemede de soruşturmayı sürdürme görevi ilçe müftüsüne verildi. İlçe müftüsünün tarafsızlığından şüphe duyan öğretmenin “reddi muhakkik” talebi ise kabul görmedi. Okul yönetimi hakkında da soruşturma başlatıldığı öğrenilirken, yaşananlara itiraz eden öğretmen apar topar sürgün edilerek okuldan uzaklaştırıldı. Yolsuzluk faturalarına imza atmayan öğretmene iki kınama ve iki uyarı cezası verildiği öğrenildi.
‘MÜMKÜN DEĞİL’
Cumhuriyet’in ulaştığı Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise süreç hakkında başlatılan yerel bir soruşturma olduğunu doğruladı ve “Şu anda iddialara muhakkik bakıyor. Böyle bir şey mümkün değil. Zaten soruşturma sonucunda her şey ortaya çıkacak. İddialar doğruysa gereken cezalar verilir” ifadelerini kullandı.
Geçin onları neymiş muhakkik bakıyormuş şimdiye kadar bakmış ne çıkmışki şimdi çıksın oyalama taktikleri