Ağrı'nın Diyadin İlçesin de Tendürek Dağı'nın eteklerinde bulunan Rahmankulu İlk Okulunda Öğretmenlik yapan İsmail Baykuş ve Melike Oflaz'ın fotoğraf karelerinde sergilenen özverileri mesleğin kutsiyetini birkez daha gözler önüne serdi.
Lojmandan bozma bir okulda minik öğrencilerinin hertürlü ihtiyaçlarına çare üretmeye çalışan görüntülerin resmedildiği kare aslında Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 24 Kasım Öğretmenler günü anısına düzenlediği bir fotoğraf yarışmaSI için çekilmişti ama resim karalerindeki dokunuşlar ve samimiyet bir anda gündem oluşturmaya yetti.
Hakimiyet Gazetesinden Ramazan Demir'in yaptığı özel haberi noktasına dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz.
Yüreklere Dokunan Fotoğraf Karesi
Son günlerde sosyal medyada büyük ilgi gören fotoğraftakiler, Ağrı Diyadin’deki Rahmankulu İlkokulu’nun sınıf öğretmeni İsmail Baykuş ve öğrencileri. Fotoğrafı çekende bir başka öğretmen Melike Oflaz.
Melike Öğretmen, çektiği bu fotoğraf karesi ile Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 24 Kasım Öğretmenler Günü Fotoğraf Yarışması’nın birincisi oldu. Fotoğrafın çekildiği Rahmankulu Köyü İlkokulunda, lojmandan dönüştürülmüş 1 anasınıfı, 1 ve 2’lerin birlikte okuduğu bir sınıf ve bir de 3 ile 4’lerin olduğu sınıf olmak üzere toplam 3 derslik var. 34 öğrenci ve üç öğretmenle eğitim ve öğretimin gerçekleştirildiği okul, fotoğraf karesine öğrencileri ile birlikte yansıyan İsmail Öğretmenin İlk görev yeri.
“İlk atandığımda endişelerim vardı. Ama şimdi öğrencilerim ve ben çok mutluyuz.”
Diyadin’in Rahmankulu köyüne 2016 yılında atandığını belirten İsmail Öğretmen daha önce hiç soba yakmadığını, okula gelince öğrendiğini belirterek: “ilk atandığımda epey zorluk çekeceğimi düşünüyordum. Nitekim öylede oldu. Görev yaptığım köy ilçe merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta bir köy. Lojman olmadığı için ilçeden köye gidiş geliş yapıyoruz. İlk yılımda köye servis bulamadığım için çoğu zaman diğer öğretmen arkadaşımla birlikte yürüyerek köye gidip gelmek zorunda kaldık. Öte yandan okul ve köy şartları kısıtlı olduğu için epey zorluk çektik. Köy okullarında hizmetli pek olmuyor. Bu sene hizmetli verildi. Sobayı yakmak için okula en az iki saat erken gitmek zorunda kalıyorduk ilk başlarda. Daha önce hiç soba yakmamıştım ama zorluk çekmedim. Ancak köy öğretmeni olunca gerçekten öğretmen olduğunu fark ediyorsun. Çocukların her şeyiyle ilgileniyorsun. Çocuklar daha samimi, masum. Köy insanı gibisi yok. Aslında çamur ve soğuk dışında zorluğu bulunmuyor. Güzellikleri daha çok olduğu için zorluklarını görmüyorsun. İnsanı iyi hissettiriyor.” Şeklinde konuştu.
“Daha İyi bir eğitim vermek istiyoruz.”
Doğunun böylesi bir ücra köşesinde Tendürek Dağı’nın eteklerinde bir köyde eğitim vermek için şartların oldukça zor olduğunu ifade eden İsmail öğretmen:“ Özellikle köye geldikten sonra öğretmenliğin gerçekten ne olduğunu ne kadar büyük bir sorumluluk gerektirdiğini daha çok anladım. Bunu gördükçe de zorluğu gözüme hiç gelmedi. Aksine beni daha çok hırslandırdı. Bunun yanında gerek öğrencilerim gerekse köylüler ile aramızda tarif edilemez bir bağ oluştu. Hal böyle olunca da her defasında iyi ki öğretmen olmuşum diyorum. Şu varki imkânların kısıtlı olmasının yanında burada okumanın üzerinde pek durulmadığını fark ettim. Bu durum öğrencilerime de yansıyor ister istemez. Ama ben her birinin ayrı ayrı okuyup, gelecekte iyi bir meslek sahibi olmasını çok istiyorum. Bunu başarmak içinde ne gerekiyorsa arkadaşlarımla birlikte, daha iyi bir eğitim vermek için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
“Fotoğrafı Melike Hocam Çekti”
Sosyal medyada paylaşılan ve oldukça ilgi gören fotoğrafın ilçe merkezinde bir okulda görev yapan öğretmen arkadaşı Melike Oflaz’ın çektiğini anlatan İsmail öğretmen ayrıca çok mutlu olduğunu ifade etti. İsmail Öğretmen:“ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Öğretmenler günü dolayısıyla düzenlediği bir fotoğraf yarışması vardı. Melike Hocamda fotoğraf çekmeyi çok seven çok değer verdiğimiz bir arkadaşımız. Yarışmaya katılacağını söyledi. Yarışmaya katılacağı resminde bir köy okulundaki durumu anlatan bir kare olmasını istiyordu. Bende bunun üzerine kendisini köye davet ettim. Normalde yarışma için uğraşıp çektiğimiz fotoğraflardan bağımsız çıktı ortaya bu kare. Öğrencilerimizle burada yaşadığımız şeyleri anlatan çok doğal bir kare oldu. Yarışmada da bu fotoğraf karesi ile Melike Hocam birinci oldu. Daha sonra sosyal medyada paylaşınca yayıldı. Bende öğretmen olmanın hem zorluğunu hem de ne kadar güzel olduğunu anlatan böylesi bir karede öğrencilerimle olmaktan dolayı çok mutluyum. Bunu gördükçe şu ana kadar yaptığım şeylerin üstüne daha fazlasını koyma isteği doğdu bende. Melike hocama bunun içinde ayrıca teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
“Fotoğrafın aldığı olumlu yorumlardan dolayı çok mutluyum.”
Fotoğrafı çeken Melike Öğretmen ise :“ Öğretmen olarak bizler çoğu zaman çok güzel anlara şahitlik ediyoruz. Fotoğraf makinamı elime alma sebebimde en başta bu güzel anları kaydetmekti. Bu fotoğrafta da samimi ve sıcak gülümsemeleri yakaladığım için çok şanslıyım. Fotoğrafın aldığı olumlu yorumlar hepimizi çok mutlu etti.” İfadeleri ile düşüncelerini dile getirdi.
Ufak bir hareketle insanları Aya çıkartıyorsunuz Acaba Ağrı nın okulların Akademik kariyerlerini hiç mi göremiyorsunuz 1500 Öğrencilik bir Okulda ancak ya bir yada iki kişi Üniversitenin dandik bir bölümü gider bu mu Övdüğünüz Eğitim ve Ağrının eğitimcisi