Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir yaptığı açıklamada: "31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Yerel Seçimlerine ilişkin birçok seçim bölgesinde olduğu gibi Ağrı ilinde de usulsüz seçmen kaydırma işlemi yapılmıştır. Bu usulsüz seçmen taşıma işleminin partimiz HDP’nin en fazla oy aldığı bölgelerde yoğunlaştırılmış olması seçim sonuçlarını etkilemeye dönük ciddi bir usulsüzlüktür. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığına verdiğimiz önergeyi ekte bulabilirsiniz." dedi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından anayasanın 98’inci ve TBMM içtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplanmasını arz ederim.
Dirayet Dilan TAŞDEMİR
Ağrı Milletvekili
31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin birçok seçim bölgesinde olduğu gibi Ağrı ilinde de usulsüz seçmen kaydırma işleminin yapıldığı açığa çıkmıştır. Ağrı ilinde şu ana kadar tespit edebildiğimiz birkaç mahallede yapılan usulsüz seçmen değişikliği şu şekildedir;
Diyadin Göl Mahallesi Şehit Kaymakam M. Fatih Safitürk Cad. 78 numarada 38 seçmen, Patnos Yeni Mahalle Emniyet Cad. 1 numarada 50 seçmen, Ağrı Merkez Fırat Mahallesi Huzurevi Cad. 10 numarada 59 seçmen, Ağrı Merkez Abide Mahallesi 1040. Sokak 1 numarada 111 seçmen, Doğubayazıt Çiftepınar Mahallesi İnegöl Cad. 43 numarada 190 seçmenin usulsüz bir şekilde kaydırıldığı görülmektedir.
Bakanlığınızın 20/01/2019 tarihinde “26 doğu ve güneydoğu ilimizde 37 bin 710 adres değişikliği haksız, gerçeğe uygun olmayan şekilde yapılmıştır” yönündeki açıklaması da en fazla usulsüz seçmen taşınmasının partimiz HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelerde yapıldığını teyit etmiştir.
Ağrı gibi büyükşehir olmayan illerde ilçe belediye başkanlığına oy kullanabilmek için ilçe merkezinde ikamet edilmesi zorunludur. İlçeye bağlı köylerde ikamet eden seçmenlerin ilçe belediye başkanlığı için oy kullanamadığı bilinmektedir. Bu nedenle ilçe merkezlerinde yaşanan seçmen sayısı değişimleri yani ilçe merkezlerine seçmen taşınması, seçim sonuçlarını etkileyebileceği gibi seçimlerin güvenilirliği ve şeffaflığı açısından ciddi usulsüzlük oluşturmaktadır
Bu bağlamda;
- Ağrı merkez ve ilçeleri başta olmak üzere birçok ilde son 6 ay içerisinde gerçekleştirilen seçmen sayısındaki doğal olmayan artışın, yani usulsüz seçmen taşınmasının gerekçesi nedir?
- Bu usulsüz seçmen taşıma işleminin HDP’nin en fazla oy aldığı bölgelerde yoğunlaşmasının gerekçesi nedir?
- 1 Ocak 2018 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye genelinde usulsüz şekilde taşınan toplam seçmen sayısı kaçtır?
- 1 Ocak 2018 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında farklı bölgelerden Ağrı merkez ve ilçelerine usulsüz bir şekilde taşınan seçmen sayısı kaçtır? Bunların başta kolluk güçleri olmak üzere mesleklere göre dağılımı nedir?
- Sizin de teyit ettiğiniz seçmen taşıma usulsüzlüğünün çözülmesine yönelik bakanlık olarak ne tür girişimlerde bulundunuz, ‘‘26 ilde gerçekleştirilen 37 bin 710 usulsüz taşınmanın ne kadarı düzeltilmiştir?
- Usulsüz seçmen taşıma işlemini gerçekleştirdiği için şimdiye kadar kaç görevli hakkında soruşturma başlatılmıştır?